Wzd-maatregel bij de cliënt inzien, aanmaken of wijzigen
Ons biedt functionaliteit om Wzd maatregelen vast te leggen in het dossier van de cliënt. Deze informatie wordt op dezelfde pagina als het zorgplan van de cliënt getoond. Voor het vastleggen van maatregelen geldt dat er met statussen gewerkt wordt: maatregelen kunnen in concept staan, actief of gearchiveerd. Deze handleiding beschrijft de stappen die nodig zijn om een maatregel bij een cliënt in het dossier toe te voegen of aan te passen.
Andere handleidingen over de Wzd zijn:
Voorwaarden voor gebruik
Gebruikers kunnen alleen maatregelen toevoegen die in Ons geconfigureerd zijn. Geconfigureerde maatregelen moeten daarbij op 'Actief' staan en ingedeeld zijn in een Wzd-categorie.
Informatie hierover is te vinden in Wzd- en Wvggz-maatregelen configureren.
Navigatie en inzage
Om maatregelen in te zien en/of toe te voegen:
-
ga naar .
-
Klik in het submenu op .
Het tellertje toont hoeveel maatregelen met de status 'Concept' en 'Actueel' er in het dossier van de cliënt aangemaakt zijn.
Onder het kopje Maatregelen zijn maatregelen in te zien en aan te passen.
Een maatregel kan de onderstaande statussen hebben:
-
Concept (2): deze maatregel is te herkennen aanhet label 'concept maatregel'.
-
Actief (1): deze maatregel is te herkennen doordat hier geen label 'concept maatregel' meer bijstaat.
-
Gearchiveerd: deze maatregel is alleen zichtbaar via de link Toon alle maatregelen (4). Tussen alle maatregelen is een gearchiveerde maatregel te herkennen aan een grijze balk.
Per maatregel wordt een overzicht getoond met de belangrijkste vastgelegde informatie:
-
Relevante datums
-
Betrokken medewerker
-
Via labels is de status van de maatregel te zien.
-
welke soort maatregel het betreft
-
of bij de maatregel het Wzd-stappenplan gevolgd wordt
-
Welke deskundigheden de maatregel mogen uitvoeren
-
Of de cliënt met de maatregel heeft ingestemd
Klik op de
naam van de maatregel om een detailpagina van de maatregel te bekijken. Op deze pagina staat alle informatie die is vastgelegd voor de betreffende maatregel.
Is er een link ingericht naar een overzicht met alternatieve maatregelen? Dan is deze link voor gebruikers te zien via de optie 'Toon alternatieven voor maatregelen' (8).
Via de link 'Toon alle juridische statussen' wordt de gebruiker doorgeleid naar de juridische status-informatie bij de cliënt. Deze informatie is alleen beschikbaar als de gebruiker de juiste autorisaties heeft om dit in te mogen zien. Uitleg hierover is te vinden in Juridische status configureren en gebruiken.
De overige opties op het scherm worden in aparte kopjes in deze handleiding toegelicht. Het gaat daarbij om: (Tijdlijn (5), Registratie zonder maatregel / onvoorziene zorg registreren (7) en Nieuwe maatregel (6).
Tijdlijn van maatregelen bekijken
Er zijn twee soorten tijdlijnen te vinden in Ons:
Tijdlijn met alle activiteiten van alle (concept- en actieve) maatregelen bekijken
-
Ga naar het zorgplan van de cliënt.
-
Klik bij Maatregelen op Tijdlijn.
-
De tijdlijn bevat een overzicht van alle activiteiten voor alle maatregelen en registraties zonder maatregel die in chronologische volgorde worden weergegeven:
Door op de naam van de activiteit te klikken, wordt de detailpagina van de activiteit getoond.
Via de knop Filters is de weergave aan te passen om alleen bepaalde activiteiten weer te geven. Ook is hier te zoeken op de naam van een maatregel.
Tijdlijn met alle activiteiten van één maatregel bekijken
-
Ga naar het zorgplan van de cliënt.
-
Klik op de maatregel waarvan je de details wilt bekijken.
-
Klik vervolgens bovenin de balk op Tijdlijn.
-
De tijdlijn met alle activiteiten voor deze maatregel worden in chronologische volgorde weergegeven:
Via de knop Filters is de weergave aan te passen om alleen bepaalde activiteiten weer te geven.
Nieuwe maatregel vastleggen
Nieuwe maatregelen zijn op twee verschillende manieren vast te leggen:
-
Helemaal nieuw -Klik in de pagina Zorgplan op Nieuwe maatregel. Een nieuw scherm verschijnt. Afhankelijk van de gegevens die per stap ingegeven worden, komen relevante extra invulvelden wel of niet beschikbaar.
Afhankelijk van welke inrichting er ingesteld is voor het toepasselijk recht bij maatregelen, is de optie om een Toepasselijk recht te selecteren, wel of niet aanwezig bij het aanmaken van een nieuwe maatregel. Meer informatie: Wzd- en Wvggz-maatregelen configureren
-
Dupliceren - Om een nieuwe maatregel te maken, gebaseerd op een reeds eerder aangemaakte maatregel: klik op het dupliceer-icoontje bij een te dupliceren maatregel in de tijdlijn of op de knop Dupliceren op de pagina van een specifieke te dupliceren maatregel. De gegevens van de gedupliceerde maatregel worden op een nieuwe pagina getoond en zijn aan te passen naar de gewenste situatie.
De dupliceer-optie is alleen beschikbaar bij Wzd-maatregelen.
Wzd stappenplan
Is er sprake van een maatregel volgens plan en wordt er een maatregel ingesteld die valt onder Sederende medicatie, Insluiten of Fixeren? Dan volgt Ons automatisch het Wzd-stappenplan. Dit betekent dat de applicatie herkent in welke stap een plan zich bevindt, en op basis daarvan de relevante invulvelden per stap verplicht maakt. Ook wordt er in dat geval automatisch een (overschrijfbare) evaluatiedatum toegevoegd. In het overzicht van aangemaakte maatregelen is bij de maatregel te zien binnen welke stap de maatregel valt.
Via de optie 'Stap overschrijven' kan er eventueel voor gekozen worden om de stappenhulp vanuit Ons te negeren. Deze optie helpt gebruikers bij geïmporteerde maatregelen om de juiste stappen te bepalen waar de applicatie daar niet in voorziet. Bij in Ons aangemaakte maatregelen geeft gebruikers die al in de geest van de Wzd werkten, meer vrijheid om deze werkwijze voort te zetten als het standaard aangeboden stappenplan hen daarin belemmert.
Volgens de Wzd is het bij wilsonbekwame patiënten, waarbij de vertegenwoordiger instemt en er geen sprake is van verzet, soms toch verplicht om het stappenplan te volgen. Deze gevallen hebben niet expliciet een naam gekregen in de Wzd, maar in de applicatie worden deze Vrijwillig volgens stappenplan genoemd (en dus niet onvrijwillige zorg).
Of het stappenplan wel of niet gevolgd moet worden, is afhankelijk van de categorie van de maatregel. Voor maatregelen uit de volgende categorieën moet het stappenplan worden gevolgd:
-
Sederende medicatie
-
Insluiten
-
Fixeren
Zie Configuratie: Wzd- en Wvggz maatregelen
voor de inrichting van de categorieën.
Overzicht van alle velden
Verplichte onderdelen die nog niet ingevuld zijn, worden gemarkeerd met een rode rand.
Status van behandeling
Bovenaan het scherm staat bij de titel 'Status van behandeling' aangegeven van wat voor maatregel er sprake is. Aan die status is in een oogopslag te herkennen op welke basis de maatregel toegepast is. Zo kunnen allerlei maatregelen vastgelegd worden, onafhankelijk van of dit met instemming of juist tegen de wil van de cliënt/vertegenwoordiger is. De status is zichtbaar als label bij het maatregelenoverzicht in Ons, in de tijdlijn en als titel bij een geopende maatregel.
De volgende statussen zijn mogelijk:
-
Onbekend: er is nog niet genoef informatie bekend om een andere status weer te geven.
-
Tijdelijke / noodsituatie: als er gekozen wordt voor 'Onvoorzien of nood' in het onderdeel 'Situatie' bij het maken van een plan.
Als Opnemen in plan (bij situatie) gekozen is zijn de volgende statussen mogelijk:
-
Onvrijwillig: er is sprake van onvrijwillige zorg.
-
Vrijwillig volgens stappenplan: er is sprake van 'Wilsonbekwaamheid ter zake' bij Wzd en van een van de drie 'Zware categorieën' maatregelen.
-
Instemming cliënt: getoonde status als de cliënt wilsbekwaam ter zake is, akkoord is met het opnemen en zich niet verzet.
-
Instemming vertegenwoordiger: getoonde status als de cliënt niet wilsbekwaam ter zake is, de vertegenwoordiger akkoord is met het opnemen en zich niet verzet.
-
Gemengd plan: er is sprake van meerdere maatregelen die opgenomen zijn bij 1 ernstig nadeel. Hierbij valt te denken aan maatregelen met oplopende mate van vrijheidsbeperking. Die maatregelen komen mogelijk uit verschillende categoriën en worden mogelijk op verschillende basis toegepast (deels vrijwillig, deels onvrijwillig).
Situatie
Geef in het onderdeel Situatie de gevraagde gegevens in. Geef daarbij ook in of het een vooropgesteld plan is, of een onvoorziene (nood)situatie die achteraf vastgelegd wordt. Bij de keuze voor 'Onvoorzien of nood' wordt deze status toegevoegd achter de status van behandeling.
Beschrijving
Geef in het onderdeel de onderstaande gegevens in. Via de knop Meer informatie naast de titel is extra uitleg te vinden over deze velden:
-
Ernstig nadeel (gevolgen van het ontbreken van een maatregel)
-
De oorzaak
-
De begindatum waarop de maatregel ingaat
-
Een evaluatiemoment: deze datum wordt later zichtbaar op de overzichtspagina bij de zorgplannen en vrijheidsbeperkende maatregelen. Ook genereert deze datum een signalering in de Kwaliteitsmonitor om de gebruiker er tijdig op te attenderen dat de evaluatiedatum van de maatregel nadert.
Is de evaluatiedatum van een maatregel verlopen? Dan is het niet meer mogelijk om op een maatregel te registreren of rapporteren.
-
Diverse aanvullende verantwoordingsgegevens (Proportionaliteit, Subsidiariteit, Effectiviteit, Veiligheid, Waarborging gedragsbenadering cliënt, Plan van aanpak afbouw inzet RM(s), Second opinion). De laatse drie velden verschijnen alleen als er bij Situatie gekozen is voor Opnemen in plan. Is de maatregelfunctionaliteit zo ingericht dat hier een gezamenlijk veld moet staan? Dan wordt hier in plaats van de eerder genoemde velden alleen het veld Overwegingen getoond
Instemming / Akkoord
Geef aan of de cliënt akkoord gaat met de maatregelen is. De keuze kan uitgelegd worden via een tekstuele toelichting.
Maatregelen
In het onderdeel is alle informatie rondom de in te stellen maatregel in te vullen.
Het is mogelijk om een maatregel aan te maken in Ons, zonder daarbij maatregelen te selecteren en toe te voegen. Deze maatregelen zijn op een later moment altijd nog toe te voegen. Meer informatie hierover zie het kopje 'Maatregel in Ons vastleggen zonder toevoeging concrete maatregelen'.
Geef vervolgens bij een Wzd-maatregel aan:
-
of de cliënt akkoord gaat met de maatregel en of diegene zich verzet. Deze informatie wordt via een label ook getoond op het maatregel-overzichtsscherm, indien er sprake van is dat de cliënt zich verzet.
-
of de maatregel alleen door personen met een specifieke deskundigheid uitgevoerd mag worden. Deze informatie wordt via een label ook getoond op het maatregel-overzichtsscherm.
-
of en hoeveel ambulante zorgverleners er eventueel bij moeten zijn (deze optie is alleen aanwezig als onder 'situatie' aangegeven is dat de cliënt ambulant is.
-
de duur en frequentie van de toepassing.
De duur geldt als optioneel veld, behalve als er sprake is van een maatregel van het type Mechanische fixatie of Insluiting. In dat geval is dit veld verplicht. Het scherm geeft dit automatisch aan.
-
eventuele begin- en eindtijden aan.
Klik op .
Resultaat
De maatregel wordt automatisch opgeslagen als een concept maatregel. Ook via de knop 'Afronden' wordt de maatregel opgeslagen. Het scherm toont een samenvatting en geeft diverse opties:
-
Verwijderen: hiermee verwijder je de conceptmaatregel.
-
Activeren: hiermee zet je de concept-maatregel om in een definitieve maatregel. Deze kan niet meer gewijzigd worden.
-
Wijzigen: de pagina met ingevulde velden wordt weergegeven. Hier kan informatie gewijzigd worden.
Alle concept- en actieve maatregelen zijn terug te vinden in de tijdlijn en op de maatregel-overzichtspagina.
Maatregel in Ons vastleggen zonder toevoeging concrete maatregelen
Om gebruikers in staat te stellen maatregelen zonder concrete maatregelen alvast op te slaan of om maatregelen uit een maatregel te verwijderen, zonder dat de volledige vastlegging van de maatregel verwijderd hoeft te worden, is het mogelijk om maatregelen in Ons vast te leggen zonder dat er een concrete maatregel aan toegevoegd is. Op een later moment kunnen dan alsnog de bedoelde maatregelen toegevoegd worden, zonder dat alle andere vragen ook weer helemaal beantwoord moeten worden.
De interface zal aangeven dat er nog geen maatregelen of vormen van verplichte zorg op de maatregelpagina staan.
Maatregelen in Ons zonder toegevoegde maatregelen zijn ook te evalueren en op te slaan.
Bestaande maatregel wijzigen of dupliceren
Inhoudelijk wijzigen
Maatregel van status veranderen
-
Maatregelen met de status 'Concept' kunnen via de knop Activeer omgezet worden naar een maatregel met de status 'Actief'.
-
Actieve maatregelen kunnen via de knop Archiveer omgezet worden naar een gearchiveerde maatregel.
-
Gearchiveerde maatregelen zijn niet van status te veranderen.
Maatregelen dupliceren
Maatregelen verwijderen
Registratie op een maatregel
Bij actuele maatregelen is de optie 'Registreren' beschikbaar. Via deze optie is het mogelijk om de werkelijke toepassing op de maatregel registreren, met exacte beginmoment (datum/tijd) en eindmoment (datum/tijd). De datums die bij bijvoorbeeld een noodmaatregel ingevuld worden, geven immers alleen een periode aan dat de maatregel toegepast kan zijn. Met de registratie-optie is een specifieke vastlegging mogelijk.
Het is niet mogelijk om te registreren op maatregelen waarbij de evalulatiedatum verlopen is. Deze maatregelen zijn herkenbaar aan het label 'Einddatum verstreken'.
Rapporteren op een maatregel
Bij actuele maatregelen is de knop 'Rapportage' beschikbaar. Via deze knop is het mogelijk om een tekstuele rapportage aan te maken bij de maatregel. Daarbij is het mogelijk om acties voor deskundigheden in te voegen of om de rapportage alleen voor bepaalde deskundigheden zichtbaar te maken. De rapportage is via de rapportageknop terug te vinden bij de maatregel zelf en bij de overige dossierrapportages van de cliënt. Via het paperclip-icoontje is te zien dat de rapportage gekoppeld is aan een maatregel.
Ook kun je via deze knop zoeken in eerder bij de maatregel aangemaakte rapportages.
Het is niet mogelijk om te rapporteren op maatregelen waarbij de evalulatiedatum verlopen is. Deze maatregelen zijn herkenbaar aan het label 'Einddatum verstreken'.
Registratie zonder maatregel / onvoorziene zorg aanmaken, bewerken of verwijderen
De functionaliteit om een Registratie zonder maatregel aan te maken, schakel je in via . Daar wijzig je de instelling Gebruik registratie zonder maatregel.
Je kunt registraties aanmaken voor het gebruik van een maatregel, zonder dat die maatregel in het zorgplan van de cliënt gedefinieerd moet zijn. Deze functionaliteit is bedoeld voor het vastleggen van een vrijheidsbeperkende interventie die onvoorzien is uitgevoerd en heet daarom ook wel Onvoorziene zorg registreren. Denk aan plotseling agressief gedrag dat direct ingrijpen vereist, zonder mogelijkheid tot overleg met zorgverantwoordelijke of wie dan ook vooraf.
Registraties aanmaken: te nemen stappen
-
Klik op de pagina Zorgplan op Onvoorziene zorg registreren (bij Wzd) of op Registratie zonder aanzegging (bij Wvggz).
-
Selecteer de maatregel die je wilt koppelen.
-
Voer de startdatum/-tijd en optioneel einddatum/-tijd in. Of het optionele veld Eindtijd beschikbaar is, is afhankelijk van de WZD-categorie die aan de maatregel is gekoppeld. Zie Wzd- en Wvggz-maatregelen configureren voor meer informatie over het koppelen van een categorie aan een maatregel.
-
Voeg eventueel een Toelichting toe en klik op Opslaan.
Ons toont een niet-blokkerende waarschuwing:
-
als er een andere, identieke registratie van onvoorziene zorg bestaat die in tijd overlapt met de nieuwe registratie;
-
als er een andere, identieke registratie van onvoorziene zorg is die nog open staat;
-
als er een andere, identieke registratie van onvoorziene zorg in Ons bestaat die nog de status concept heeft en geactiveerd zou moeten worden.
-
als er een andere registratie van onvoorziene zorg in Ons bestaat die niet samengaat met de nieuw aangemaakte registratie. Denk bijvoorbeeld aan het insluiten van iemand in een beveiligde kamer versus het insluiten van iemand op zijn eigen kamer.
De waarschuwing toont de startdatums en -tijden van de overlappende of conflicterende registratie(s). Deze registraties zijn terug te vinden in de tijdlijn en kunnen vanaf daar indien gewenst bewerkt worden.
Keuze: Registratie of open registratie
Wordt de eindtijd leeg en/of de juridische titel ongespecificeerd gelaten bij het aanmaken van een registratie van onvoorziene zorg? Dan is de registratie als Open registratie terug te vinden in de tijdlijn. De openstaande velden kunnen vanaf daar aangevuld worden. Registraties zonder open velden zijn in de tijdlijn zichtbaar als Registratie.
Registraties bewerken of verwijderen
Gebruikers met de juiste autorisatie kunnen aangemaakte registraties zonder maatregel aanpassen (via een potloodicoontje) of verwijderen (via een prullenbak-icoontje met pijl) bij de registratie in de tijdlijn.
Onvrijwillige zorg inzien in Ysis en Ons
Met de Ysis-koppeling is het mogelijk om inzage te hebben in Onvrijwillige-zorgmaatregelen over en weer in Ysis en Ons. Maakt jouw organisatie al gebruik van Ysis en voorziet de huidige Ysis-koppeling hier nog niet in? Vraag dan de uitbreiding van deze integratie aan.
BOPZ
Maatregelen die als BOPZ maatregel in Ysis gemaakt worden, zijn in Ons zichtbaar. Dat geldt ook voor nieuwe BOPZ maatregelen die na 1 januari in Ysis zijn opgesteld.
Een BOPZ-VBM die afkomstig is vanuit een koppeling met Ysis, is normaal gesproken niet aan te passen. Hiermee zorgen we ervoor dat de data consistent blijft met de data uit Ysis. Indien er toch een aanpassing benodigd is, dan is het met de rol 'Applicatiebeheerder' mogelijk om via een knop 'Aanpassen' bij de VBM veranderingen aan te brengen in de desbetreffende VBM.
Inzicht in maatregel met Caren
Maatregelen worden niet gedeeld met Caren.