Als je een wondfoto maakt, zie je een fotoscherm zoals je dat kent uit andere apps (zoals Whatsapp). Rechtsbovenin zit een bliksemschichtje om de flits aan/uit te zetten. Linksbovenin zit een knopje om te wisselen tussen de camera's aan de voor- en achterkant. Als je op het scherm tikt, kun je de foto eventueel scherper maken, en met de ronde knop onderin maak je de foto. Soms heb je je handen vol: in dat geval kun je ook de knop Volume omlaag op de zijkant van de telefoon gebruiken om de foto te maken.
Duidelijk in beeld
-
Fotografeer de wond na het reinigen ervan.
-
Zorg dat op de foto zichtbaar is om welk lichaamsdeel het gaat.
-
Leg een meetlat langs de wond.
-
Fotografeer holtes/ondermijningen met een wondpeiler (knopsonde).
-
Maak zoveel mogelijk gebruik van daglicht (niet tegen de zon in). Zorg voor contrast door iets wits op de foto bij de wond te zetten. Bijvoorbeeld door een witte handdoek onder het lichaamsdeel te leggen. Gebruik geen flits.
Reproduceerbaar
-
Neem de foto zoveel mogelijk op dezelfde plaats, waarbij de patiënt een gelijke houding aanneemt.
-
Zorg voor een gelijke lichtomstandigheid.
-
Gebruik een gelijke afstand, maak de foto op 1 armlengte afstand van de wond. Mocht de wond te klein zijn en daardoor niet goed zichtbaar, zoom dan in met je telefoon.
Wondfocus
Tijdens het maken van wondfoto's wordt een geel rechthoekje om de wond getekend als de wond herkend wordt, vergelijkbaar met de cirkel die bij de meeste telefoons om gezichten getekend wordt.
De camera wordt automatisch scherpgesteld op het gebied in het gele rechthoek. De wond is hierdoor altijd scherp in beeld. Door ergens anders op het scherm te tikken, kun je de focus ergens anders op zetten. Je kunt de functie volledig uitzetten door op de focusknop (het onderbroken vierkantje) te tikken. De _autofocus_ van het toestel wordt dan gebruikt. Dit is ook de situatie wanneer er geen wond gedetecteerd wordt.