resultaten voor '{{ lastSearched }}'

Bedoelde je soms ?

Bedoelde je soms ?

Geen resultaten gevonden.
Ons Medicatie: configuratie en inrichtingsopties

Ons Medicatie: configuratie en inrichtingsopties

Beschrijving van de diverse configuratie- en handige inrichtingsopties rondom het gebruik en testen van Ons Medicatie

Om gebruik te kunnen maken van Ons Medicatie in een test- of productieomgeving, moet de Ons-omgeving goed ingericht zijn. Ook bestaan er handige inrichtingsopties om fictieve gegevens in te richten, bijvoorbeeld voor test- of trainingsdoeleinden

Andere handleidingen over Ons Medicatie

Installatie op mobiel apparaat

Ons Medicatie is als PWA op mobiele apparaten te installeren alsof het een mobiele app is. Dit is mogelijk door op het startscherm van het mobiele apparaat een snelkoppeling naar de applicatie in de browser van het mobiele apparaat te maken.

Benodigde autorisaties en bereik

Om gebruik te kunnen maken van Ons Medicatie zijn de volgende autorisatietaken van belang. Ook moet het bereik van de gebruiker toegang geven tot de cliëntgegevens.

Het intramuraal overzicht toont na een wijziging bij een locatie alle cliënten voor die locatie, maar daarbij niet de detailgegevens van de cliënten voor wie je niet geautoriseerd bent.

De detailmogelijkheden en -rechten die onder de autorisatietaken vallen, zijn terug te vinden bij de taak in Ons Autorisatie zelf.

De onderstaande taken zijn minimaal vereist:

 • Taak: Basisinformatie een cliënt inzien

 • Taak: Minimale informatie [van cliënten] inzien

 • Taak: Medicatietoedienlijsten van [cliënten] bekijken

Daarnaast zijn de onderstaande taken beschikbaar:

 • Taak: Medicatietoedieningen registreren bij [cliënten].

 • Taak: Verantwoordelijkheden voor medicatietoedieningen beheren

 • Taak: Bestellingen van herhaalrecepten beheren

 • Taak: Algemene instellingen van Ons Medicatie beheren

  Bij deze taak moet de gebruiker bovendien beschikken over de juiste autorisaties om toegang te hebben tot de pagina 'Overige instellingen' in Ons Administratie. Hiervoor zijn onder meer de onderstaande taken 'Applicatiebeheer' en 'Applicatie instellingen beheren' beschikbaar:

Voorwaarden bij cliëntgegevens

Om Ons Medicatie bij cliënten in te kunnen zetten, moeten de cliëntgegevens in Ons voldoen aan de onderstaande voorwaarden:

 • Cliënten moet op 'In zorg' staan.

 • Cliënten moeten gekoppeld zijn aan een locatie. Voor intramuraal gebruik geldt dat cliënten gekoppeld moeten zijn aan een locatie van het type 'Kamer'.

 • Het BSN van cliënten moet in Ons gevalideerd zijn. De apotheek van de cliënt moet in Ons toegevoegd zijn als externe zorgleverancier.

 • Bij het intramuraal overzicht gaat Ons Medicatie ervan uit dat er niet meer dan 10 cliënten op een kamer geplaatst zijn. Meer cliënten op een kamer kunnen niet getoond worden.

Fictieve apotheek inrichten voor een testscenario

Voor test- of trainingsdoeleinden is het mogelijk om via de onderstaande (fictieve) AGB-codes bij een testclient een fictieve apotheek in te richten. Afhankelijk van de geselecteerde AGB-code kan hiermee een automatisch gegenereerde (fictieve) medicatietoedienlijst uitgetest worden in Ons Medicatie.

Volg onderstaande stappen om een fictieve toedienlijst bij een testcliënt te tonen:

 1. Maak in je Nedap-omgeving een fictieve externe zorgleverancier aan. Uitleg hierover vind je in Externe zorgleverancier binnen het systeem toevoegen .

 2. Voeg een van de onderstaande fictieve codes toe bij AGB-code op de pagina 'zorgleverancier toevoegen' waar de gegevens over de nieuwe leverancier vastgelegd moeten worden.

 • Om de medicatielijst na gebruik weer te vernieuwen, verwijder de externe zorgleverancier en voeg deze opnieuw toe.

 • De originele medicatielijst behorende bij de AGB-code wordt dan weer getoond. Nedap berekent geen kosten door voor het gebruik van deze toedienlijsten in Ons Medicatie.

Profiel

AGB-code

Medicatie

Cut

99990001

FENTANYL MAT SDZ 100MCG/UUR

Depression

99990002

AKINETON 2MG TABLET, LITHIUMCARBON TEV 200MG TAB, LITHIUMCARBON TEV 300MG TAB, OLANZAPINE TEVA 20MG TB FO, and OXAZEPAM CF 50MG TABLET

Epilepsy

99990003

CARBAMAZEP SDZ RET 400MG TB, COLECALC BENFEROL 5600IE CA, KEPPRA 250MG TAB FILMOMHULD, OXAZEPAM TEVA 10MG TABLET, PIPAMPERON 10MG TABLET CEB, TRANEXAMINE TIL 500MG TB FO, and VITAMINE B COMPL TB BR TEVA

Incontinence

99990004

TENA LADY MINI

Palliative

99990005

ACETYLSAL NEUR RP 30MG DISP, DICLOF NA AUR RET 100MG TAB, SIR LACTULOSI 500MG/G, and ZOPICLON CF 7,5MG TABLET

Post-operative

99990006

HYDROCORTISON 10MG/G ZALF and MORFINESU TEV RET 10MG TABL

Test scenarios

99990007

ACENOCOUMAROL SANDOZ 1MG T, DEPAKINE ENTERIC 150MG TABL, DICLOF NA AUR RET 100MG TAB, DUPHALAC 667MG/ML STROOP, FENTANYL MAT SDZ 100MCG/UUR, FLIXONASE NDR 1MG/ML 0,4ML, INSULATARD PENFIL 300IE/3ML, INSULATARD PENFIL 300IE/3ML, and OMEPRAZOL TEVA 20MG CAP MSR

Thyroid

99990008

EUTHYROX 25MCG TABL

Trauma

99990009

IBUPROFEN XYLON 10 VICOPROFEN TABL

Heartfailure and parkinson

99990010

ATORVASTATIN TEVA 40MG T FO, CHOLECALIFEROL MYL 800IE T, CLOPIDOGREL TEVA 75MG TB FO, FLUOXETINE PCH 20MG CAPSULE, ISORDIL 5MG TABLET, LEVODOPA/CARB PCH 125 TABL, MACROGOL/ELEC TEVA PDR V DR, METOPROL SUC SDZ RET 25 TAB, NATR VAL TEV CH 500MG T MGA, OXYCODON HCL TEV 5MG CAPS, PANTOPRAZOL TEVA 20MG TMSR, PARACETAMOL TEVA 500MG, PROMOCARD 30MG DURETTE MGA, QUETIAPINE 12.5MG TABL DMB, and VOLTAREN 11,6MG/G EMULGEL


Medicatie instellen als Onder eigen beheer van cliënt

Gebruikers met de juiste autorisatie kunnen bij de cliëntmedicatie instellen of deze in beheer van de cliënt of van de zorgverlener is. Uitleg hierover is te vinden in Ons Medicatie: gebruik -> Controleren, aanpassen en aftekenen.

Verplichte dubbele controles voor opiaten instellen voor de gehele organisatie

Ons Medicatie beschikt over een instelling om de werkwijze te ondersteunen waarbij gebruikers verplicht een dubbele controle moeten uitvoeren bij opiaten (om misbruik te voorkomen), Door deze instelling aan te zetten, wordt het voor gebruikers verplicht om een dubbele controle uit te (laten) voeren voor los geleverde (dus niet-GDS) medicatie in de interface van Ons Medicatie, voordat er afgetekend kan worden.

Onder 'opiaten' verstaan we in dit geval alle geneesmiddelen met Bijzonder kenmerk 2 'Product valt onder Opiumwet in volle omvang' in de G-standaard.

Verplichte dubbele controles voor opiaten instellen

Gebruikers met toegang tot de pagina Overige instellingen en met de autorisatietaak Algemene instellingen van Ons Medicatie beheren kunnen de instelling configureren op de pagina Ons Medicatie instellingen.

 1. Ga hiervoor naar Ons Administratie Beheer Instellingen Overige instellingen Onder het kopje Medicatie: klik op Ons Medicatie configuratie

 2. De pagina 'Ons Medicatie Instellingen' verschijnt. Om de instelling voor de gehele organisatie aan te zetten, zet het vinkje bij 'Dubbele controle voor opiaten' aan. Door het vinkje uit te zetten, is de functionaliteit per direct weer uit te zetten.

  /topic-images/vinkje%20Opiaten_1569.png

Uitwerking in Ons Medicatie

Staat de instelling Dubbele controle voor opiaten aan? Dan is de dubbele controle voorschrijving met de optie op afstand of lokaal terug te zien in bij de aftekenlijst in Ons Medicatie.

/topic-images/Vinkje%20opiaten%20aan%20in%20Ons%20Medicatie_1568.png

Aftekenlijst waarbij de verplichte dubbele controle aanstaat.

/topic-images/Vinkje%20opaten%20uit%20in%20Ons%20Medicatie_1567.png

Aftekenlijst waarbij de verplichte dubbele controle niet aanstaat.

Noodlijsten via Ons API

In het geval dat Ons medicatie door onvoorziene redenen niet beschikbaar is, is het mogelijk om via Ons API noodlijsten (weekoverzichten met alle relevante medicatie-informatie voor een cliënt) op te halen. Lees hier meer over de specifieke API van Ons Medicatie.

Met Ons-API kan een extern systeem calls doen via een API-structuur. Het is ontwikkeld om data op te halen en te plaatsen in systemen van zorgorganisaties. Hierdoor bestaat de mogelijkheid om een koppeling tussen een Nedap Healthcare-omgeving en een extern systeem te maken.

Applicatie(s)
Inhoudsopgave