Bedoelde je soms ?
Overzicht van alle handleidingen over Ons Autorisatie
Opzet en algemene uitleg: Ons Autorisatie: toelichting
Configureren: Configuratie en instellingen rondom Ons Autorisatie.
Gebruik: Het gebruik van Ons Autorisatie en Audits. Deze handleiding bevat een overzicht van links naar diverse specifieke gebruikshandleidingen. Direct naar een van deze handleidingen navigeren? Klik dan op een van de onderstaande links:
Autorisaties van individuele gebruikers inzien en beheren
Autorisaties van meerdere gebruikers in bulk beheren
Automatische rollen beheren
De inhoud van taken en rechten bekijken
Escaleren: configuratie, gebruik en inzage
Het escalatielog: inzage in uitgevoerde escalaties
Audits in Ons Autorisatie
Taak: Rollen beheren
Informatie over de specifieke rechten die onder deze taken vallen, is te vinden in Ons Autorisatie zelf.
Maak functierollen aan. Wij adviseren om per type functie één (functie)rol aan te maken. Denk hierbij aan 1 rol voor bijvoorbeeld een verpleegkundige. Vul deze rol met alle taken die bij de functie van de medewerker - bijvoorbeeld verpleegkundige - horen. Op deze manier blijft het aantal rollen en de inhoud per rol overzichtelijk en beheersbaar en loopt het aantal rollen in Ons Autorisatie gelijk op met het aantal functies in de organisatie.
Maak daarnaast taakrollen aan bij zelfsturende teams: Maak aparte (taak)rollen aan voor de taken die in de zelfsturende teams belegd zijn. Denk bijvoorbeeld aan aparte rollen voor plannen of fiatteren, taken die vaak in zelfsturende teams zelf belegd zijn.Medewerkers krijgen in het geval van een zelfsturend team dan één functierol toegekend en daarnaast een extra taakrol die past bij de teamtaak die ze verrichten. Op deze manier blijft het aantal rollen per medewerker overzichtelijk.
Er bestaan handmatige en automatische rollen. Meer informatie over deze verschillende rollen is te vinden in Toelichting op Ons Autorisatie.
Handmatige rollen zijn te beheren via Rollen Handmatige rollen.
Handmatige rollen kunnen ingezien, aangepast, gekopieerd, gearchiveerd en definitief verwijderd worden.
Per aangemaakte rol in het overzicht is te zien:
Uit hoeveel taken de rol bestaat. Uitleg over de inhoud van deze taken vind je in: Ons Autorisatie: inhoud van taken en rechten bekijken
Het aantal gebruikers waar de rol aan is toegekend. Door op het getal te klikken, is tevens te zien aan welke gebruikers de rol is toegekend en kan er op deze gebruikers doorgeklikt worden.
Of en sinds wanneer de rol actief is. Gearchiveerde rollen zijn in te zien via het tabblad 'Verwijderde rollen'
Een nieuwe handmatige rol is aan te maken via de knop 'Rol toevoegen' in het overzichtsscherm. Een bestaande rol is aan te passen door op de rol te klikken, waarmee de gegevens net als bij een nieuwe handmatige rol aan te passen zijn.
Rol-instellingen
Standaard opent het scherm in het tabblad 'Rol-instellingen'.
Geef hier de naam en omschrijving in en selecteer via het groene plusje de taken die onder de rol moeten vallen. Deze taken worden vervolgens onder 'Toegevoegde taken' gezet. Via het rode kruisje kunnen ze eventueel weer verwijderd worden.
Bepaal of het standaard bereik van de medewerker moet gelden, of dat de rol zelf een rolbereik moet krijgen. Uitleg over het rolbereik vind je hieronder bij 'Rolbereik bij een handmatige rol.
Klaar? Sla de rol op.
Het instellen van een rolbereik is niet verplicht. Wordt dit ingesteld, dan is het ingestelde rolbereik automatisch over te nemen bij deze rol voor alle gebruikers die deze rol toegekend krijgen.
Klik op het tabblad Rolbereik om een standaardbereik voor deze rol in te stellen. Dit onderdeel werkt op dezelfde wijze als het instellen van een standaardbereik voor een gebruiker. Zie Ons Autorisatie: rollen en bereik van gebruikers inzien en beheren voor meer informatie.
Om dit bereik standaard van toepassing te laten zijn op deze rol bij de gebruiker(s) waar de rol aan toegewezen wordt: zet het vinkje aan bij Gebruik rolbereik voor nieuwe toewijzingen. Hierdoor staat het ingestelde standaard rolbereik dan default aan bij de rol bij gebruiker(s) die deze rol krijgen. Staat dit vinkje uit? Dan geldt bij het toekennen van deze rol default het standaardbereik van de gebruiker. Deze default instelling is overigens eenvoudig bij de gebruiker te wijzigen bij het toekennen van de rol door daar alsnog te kiezen voor de niet default variant. Zie Ons Autorisatie: rollen en bereik van gebruikers inzien en beheren voor meer informatie.
Bij een kopie wordt er een nieuwe rol aangemaakt, die alle gegevens bevat van de oude rol. Deze gegevens kunnen aangepast en vervolgens opgeslagen worden, waarmee de nieuwe rol - met eventueel elementen van de oude rol - in gebruik genomen kan worden.
Een handmatige rol is te verwijderen door met de muis op de rol te gaan staan en op de oranje knop Verwijder te klikken. De rol is vanaf dan niet meer toe te kennen aan gebruikers. Bovendien wordt de rol dan automatisch verwijderd bij alle gebruikers waar deze rol aan toegekend is.
Gearchiveerde versus verwijderde rollen
Rollen die sinds 9 maart 2021 via de oranje knop Verwijder verwijderd worden, worden 'hard' verwijderd en bestaan op geen enkele manier meer in Ons Autorisatie.
Rollen die vóór 9 maart 2021 verwijderd zijn, zijn vooralsnog terug te vinden in het tabblad 'Gearchiveerde rollen'. Dit tabblad en alle gearchiveerde rollen die hierin nog terug te vinden zijn, worden op termijn volledig uit Ons Autorisatie verwijderd.
De rollen die nu nog terug te vinden zijn onder 'Gearchiveerde rollen' kunnen hersteld worden. Daarbij is het mogelijk om de details van de taak eerst nog aan te passen door op de naam van de rol te klikken. Ook kunnen deze rollen definitief verwijderd worden, waarmee ze volledig uit het systeem verdwijnen.