Bedoelde je soms ?
Deze handleiding beschrijft de diverse configuratie-opties rondom Klinimetrie, zoals autorisaties en inrichting van meetinstrumenten. Andere handleidingen over Klinimetrie zijn:
Ons Klinimetrie: toegelicht
Gebruik van Ons Klinimetrie
Klinimetrie staat standaard aan. De module is beschikbaar bij medewerkers die over de juiste rechten beschikken. In dat geval is het menuitem Ons Klinimetrie te zien in Ons Dossier.
Rondom Klinimetrie zijn diverse autorisaties van belang die de inzage en de mogelijkheden van de gebruiker bepalen. De onderstaande autorisatietaken zijn voor Klinimetrie relevant:
Inrichten van de beschikbaarheid van meetinstrumenten voor gebruikers
Vereiste autorisatie:
Taak: Archetype instellingen wijzigen in het Dossier
Taak: Archetypes uploaden in Klinimetrie
Archetype instellingen (Instellingen van het formulier/meetinstrument) wijzigen
Archetypes (Formulieren) uploaden in Klinimetrie
Uitdraaien van rapporten in Klinimetrie (Bartel/Covid)
Taak: Excel rapportages genereren vanuit Klinimetrie
Inzien, invullen en wijzigen van meetinstrumenten bij een cliënt.
Taak: Klinimetrische meetinstrumenten [van een cliënt] inzien
Taak: Klinimetrische meetinstrumenten [van een cliënt] invullen
Taak: Klinimetrische meetinstrumenten [van een cliënt] wijzigen
De bovengenoemde drie taken kunnen ook alle drie in één keer toegekend worden, via de onderstaande, overkoepelende taak:
Ons Dossier - Klinimetrische instrumenten invullen en aanpassen
Inzien van de Kwaliteitsmonitor-taken in het Ons Klinimetrie-dashboard
Om via het Klinimetrie-dashboard toegang te hebben tot de Ons Kwaliteitsmonitor-taken, moet de gebruiker beschikken over de juiste Kwaliteitsmonitor-taken. Informatie hierover is te vinden in Ons Kwaliteitsmonitor: configuratie
Per type meting kan worden ingesteld welke deskundigheden of groepen metingen van dat instrumenttype mogen bekijken, aanpassen of aanmaken. Medewerkers met de autorisatietaak Applicatiebeheer kunnen deze autorisaties in het beheerscherm van Ons Klinimetrie inrichten (via Beheer. -> tandwiel-icoontje per meetinstrument).
Resultaat
Metingen die een medewerker niet mag zien, worden weggefilterd uit alle overzichten.
De knop om een nieuwe meting toe te voegen, is verborgen bij meetinstrumenten waar de gebruiker geen nieuwe meting mag toevoegen (aanmaken).
Bij het bekijken van een meting wordt getoond welke deskundigheden of groepen deze mogen bekijken en/of aanpassen. De bewerken knop op deze pagina wordt verborgen als een medewerker een meting niet mag aanpassen.
Wanneer een meting alleen voor bepaalde deskundigheden te bekijken is, wordt de rapportage als vertrouwelijke rapportage overgenomen in het dossier van de cliënt.
Pas wijziging ook toe op alle ingevulde metingen uit het verleden
Je kunt bij het wijzigen van autorisaties voor meetinstrumenten selecteren dat je de wijziging ook wilt toepassen op alle ingevulde metingen uit het verleden. Daarmee wordt de getoonde toegang voor het aanmaken, bekijken of bewerken van het meetinstrument doorgevoerd voor alle metingen van dat type. Het kan even duren voordat de wijzigingen overal zijn doorgevoerd. Dit neemt meer tijd in beslag als er veel meetinstrumenten met aan te passen eigenschappen in het verleden zijn. Het helpt hierbij niet om de pagina te vernieuwen.
Een wijziging geldt bovendien alleen met terugwerkende kracht voor de ingevulde metingen en niet voor de bijbehorende dossierrapportages die zijn aangemaakt. Bestaande dossierrapportages van metingen behouden de oorspronkelijk toegekende deskundigheden.
Ook op het niveau van een individueel bij een cliënt aangemaakte meting is het mogelijk om autorisaties in te stellen.
Per meting is in te stellen welke deskundigheden of deskundigheidsgroepen de meting bij de cliënt mogen inzien en/ of bewerken. Via het potloodje zijn deze deskundigheden te selecteren en aan te passen: Standaard worden hier de deskundigheden overgenomen die:
ófwel reeds bij een nog niet-afgeronde andere meting ingegeven zijn
ófwel reeds bij een afgeronde andere meting ingegeven zijn
ofwel bij het type meetinstrument ingegeven zijn via de inrichtingsopties onder 'Beheer'.
Het beheer en de inrichting van Ons Autorisatie is ondergebracht bij de Dossier-instellingen: Ga naar Ons Administratie Beheer Instellingen Dossier-instellingen Klinimetrie-instellingen
Overzicht
De Beheer-pagina bevat een menu met diverse opties:
Algemene instellingen: hier is in te stellen of (de lay-out van) Ons Klinimetrie moet gelden voor de cliënt-overzichtspagina. In dat geval wordt het cliënt-overzicht geopend in de stijl van Ons Klinimetrie. Meer informatie zie Ons Dossier: Hub-landingspagina beheren.
Meetinstrumenten: hier is een overzicht terug te vinden van de beschikbare meetinstrumenten in Ons Klinimetrie. Hier zijn ook meetinstrumenten toe te voegen, versies van instrumenten te wijzigen en weergaves van instrumenten aan te passn. Meer informatie hierover is te vinden in de kopjes hieronder.
Excel-rapportages: hier zijn rapporten uit te draaien over Klinimetrie-gegevens. Meer informatie zie Ons Klinimetrie: Excel-rapport bij meetinstrument
Gebruikers die hiervoor geautoriseerd zijn, kunnen in het onderdeel Meetinstrumenten instellen welke meetinstrumenten voor de gebruikers zichtbaar moeten zijn.
Hier is informatie terug te vinden en zijn opties te openen:
Per vakgebied is te zien welke beschikbare meetinstrumenten er zijn
Via het radertje is per meetinstrument meer infomatie te vinden, bijvoorbeeld over licenties en broninformatie. Ook is het hier mogelijk om bij meerdere versies van een instrument, een versie te selecteren en als actieve versie op te slaan. Dit zal dan de versie zijn zoals die door gebruikers als meting bij een cliënt is in te vullen. Zie hiervoor de aanvullende informatie bij 'Versie van formulier wijzigen'.
Via het vinkje is in te geven of het meetinstrument wel of niet ingeschakeld moeten zijn.
Via het grafiek-icoontje opent de pagina waar de weergave van het meetinstrument via verschillende templates aan te passen is.
Via het zoekveld kan er gezocht worden op specifieke meetinstrumenten.
Het ingeschakelde meetinstrument is direct te gebruiken nadat deze ingeschakeld is.
Let op: net als nieuwe functionaliteit doorlopen nieuwe meetinstrumenten eerst een testfase voordat zij op productie worden bijgevoegd. Het is dan ook mogelijk dat testomgevingen meer meetinstrumenten tonen dan productieomgevingen.
Met beschikking over de juiste autorisatie is het mogelijk om meetinstrumenten (formulieren) te uploaden via de knop Toevoegen. Deze meetinstrumenten zijn door zorgorganisaties zelfstandig aan te maken in Ons Formulierenbeheer.
Modules: Wijs een module aan een nieuw meetinstrument toe om metingen voor dit instrument alleen in die specifieke module weer te geven. Momenteel zijn de modules Klinimetrie, Wondzorg en Plan beschikbaar. De keuze die hier gemaakt wordt, bepaalt binnen welke gebruiksvariant van Ons Klinimetrie het meetintstrument zichtbaar zal zijn. Wordt bijvoorbeeld voor Wondzorg gekozen? Dan zullen gebruikers die vanuit Ons Wondzorg gebruik maken van Ons Klinimetrie, het meetinstrument zien. Het meetinstrument zal echter niet zichtbaar zijn voor gebruikers zonder Ons Wondzorg-autorisaties.
Zie voor uitleg over het maken van de meetinstrumenten: Ons Formulierenbeheer (voorheen Archetype-editor): toelichting
Als je een nieuwe versie van een meetinstrument hebt geüpload, moet je die nieuwe versie selecteren. Doe je dit niet, dan kan het voorkomen dat de foutmelding Formulier bestaat al. in de applicatie wordt weergegeven.
Als je de juiste autorisatie hebt, kun je instellen welke versie van een meetinstrument de gebruikers moeten gebruiken bij een cliënt. Volg hiervoor de volgende stappen:
Ga in Klinimetrie naar Beheer.
Klik onder Overige op het tandwieltje achter het specifieke meetinstrument.
Vervolgens selecteer je welke versie je wilt gebruiken (zie hieronder als voorbeeld de weergave van het meetinstrument epilepsieregistratie).
Is een versie van een meetinstrument gewijzigd? Dan worden gebruikers hierop geattendeerd bij het overzicht van het meetinstrument bij een cliënt: eventuele getoonde grafieken bevatten dan een melding dat velden gewijzigd kunnen zijn als gevolg van de versiewijziging:
Het is mogelijk om velden uit verschillende versies te koppelen. Hierdoor kun je bij de resultatenweergave door de tijd heen een consistente weergave houden van resultaten uit het verleden en heden, ook als velden een andere naam of structuur hebben gekregen.
Om koppelingen in te stellen:
Klik bij de de instellingen (via het tandwiel-icoontje) van een meetinstrument op de knop Koppelingen bekijken.
In het vervolgscherm zijn velden uit actieve versies (linker zijde) te combineren met velden uit eerdere versies (rechter zijde). Aangemaakte koppelingen blijven ook te ontkoppelen via de knop Ontkoppelen.
Onderaan verschijnt onder Naam van veld een overzicht van de diverse gekoppelde velden.
Ook zijn hier onder Conflicterende velden velden terug te vinden waar een koppeling tot problemen zou leiden. Beoordeel of deze problemen opgelost moeten worden en los dit indien mogelijk op, door deze velden bijvoorbeeld te koppelen aan niet conflicterende versies. Hoeft een conflict niet opgelost te worden, bijvoorbeeld omdat dit veld inderdaad niet meer gebruikt wordt en dus terecht verwijderd is? Markeer het conflict dan handmatig als opgelost via de knop Markeer conflict als opgelost.
Via het grafiek-icoontje bij een meetinstrument opent de pagina waar de weergave van de meetresultaten van van het meetinstrument via verschillende templates aan te passen is. Op deze manier kunnen de resultaten getoond worden op een manier die het best bij de gegevens past.
Reeds ingestelde weergaves zijn via het pennetje bij de weergave onder 'Bewerken' aan te passen en via het prullenbakje te verwijderen.
Via Weergaves downloaden is het mogelijk om aangemaakte weergaves te downloaden. Deze documenten zijn van het json-bestandsformaat. Gedownloade json-weergaves kunnen via het veld onder Bestaande weergaves uploaden bij andere vragenlijsten of omgevingen geüpload worden. Via deze opties is het bijvoorbeeld mogelijk om de inrichting van de templates voor te bereiden op een testomgeving, waarna de uiteindelijke templates van de testomgeving geüpload kunnen worden op de productieomgeving.
Standaard beschikbare standaardweergaves uploaden
Naast de optie om zelfgemaakte weergaves te downloaden en te uploaden, biedt Nedap healthcare diverse standaard weergave-inrichtingen aan. De onderstaande json-bestanden zijn op dezelfde manier als zelf ontwikkelde weergaves te uploaden onder 'Bestaande weergaves uploaden'. Hiermee kan direct gebruik gemaakt worden van een door Nedap ingerichte weergave.
Weergaves Wondzorg-meetinstrumenten
Voor de meetinstrumenten van Ons Wondzorg vind je de standaard weergavetemplates terug in de handleiding van Ons Wondzorg zelf. De standaard weergaves van overige meetinstrumenten zijn terug te vinden in de onderstaande tabel.
De bestanden worden als ZIP-bestand aangeboden als dowload. De JSON-bestanden ín het ZIP-bestand zijn te gebruiken. Pak deze voor gebruik dus eerst uit (unzippen).
Instrument
Standaard ingerichte weergave
Overige relevante informatie
Ademhaling
Standaardweergave instrument Ademhaling
Gedragsobservatieschaal voor de Intramurale Psychogeriatrie (GIP)
Standaardweergave instrument GIP
COVID-19 vaccinaties en boosters
Standaardweergave COVID-19 vaccinaties en boosters
Energie- en Eiwitbehoefte volwassenen
Standaardweergave instrument Energiebehoefte en Eiwitbehoefte volwassenen
Zorgpad Stervensfase: Start
Standaardweergave instrument Zorgpad stervensfase start
Zorgpad Stervensfase: Einde
Standaardweergave instrument Zorgpad stervensfase einde
Vierdimensionale Klachtenlijst (4DKL)
Standaardweergave instrument Vierdimensionale Klachtenlijst (4DKL)
American College of Sport Medicin-schaal (ACSM)
Standaardweergave instrument American College of Sport Medicin-schaal (ACSM)
BORG RPE schaal
Standaardweergave instrument BORG RPE schaal
Central Sensitisation Inventory (CSI)
Standaardweergave instrument Central Sensitisation Inventory (CSI)
Foot Function Index (FFI)
Standaardweergave instrument Foot Function Index (FFI)
Headache Impact Test (HIT-6)
Standaardweergave instrument Headache Impact Test (HIT-6)
Neck Disability Index (NDI)
Standaardweergave instrument Neck Disability Index (NDI)
Quebec Back Pain Disability Scale (QBPDS)
Standaardweergave instrument Quebec Back Pain Disability Scale (QBPDS)
Geriatric Depression Scale 8 (GDS 8)
Standaardweergave instrument Geriatric Depression Scale 8 (GDS 8)
Geriatric Depression Scale 15 (GDS 15)
Standaardweergave instrument Geriatric Depression Scale 15 (GDS 15)
Geriatric Depression Scale 30 (GDS 30)
Standaardweergave instrument Geriatric Depression Scale 30 (GDS 30)
Pysical Activity Readiness Questionnare (PAR-Q)
Standaardweergave instrument Pysical Activity Readiness Questionnare (PAR-Q)
Bradenschaal
Standaardweergave instrument Bradenschaal
Tampa-schaal voor kinesiofobie (TSK)
Standaardweergave instrument Tampa-schaal voor kinesiofobie (TSK)
36-Item Short Form Health Survey (RAND-36)
Standaardweergave instrument 36-Item Short Form Health Survey (RAND-36)
Patiëntspecifieke Klachten (PSK) Parkinson specifiek
Standaardweergave instrument Patiëntspecifieke Klachten (PSK) Parkinson specifiek
Patiënt Specifieke Goal-setting methode (PSG)
Standaardweergave instrument Patiënt Specifieke Goal-setting methode (PSG)
Pijn Coping Inventarisatie lijst (PCI)
Standaardweergave instrument Pijn Coping Inventarisatie lijst (PCI)
Physician-based Assessment and Counseling for Exercise (PACE)
Standaardweergave instrument Physician-based Assessment and Counseling for Exercise (PACE)
Lysholmscore gemodificeerde versie
Standaardweergave instrument Lysholmscore gemodificeerde versie
Loopbandtest
Standaardweergave instrument Loopbandtest
IPQ-K
Standaardweergave instrument IPQ-K
Verkorte checklist veilige zorg
Standaardweergave instrument Verkorte checklist veilige zorg
Meet & Weet
Standaardweergave instrument Meet & Weet
Zorgvraagtypering
Standaardweergave instrument Zorgvraagtypering
Cohen-Mansfield Agitation Inventory (CMAI)
Standaardweergave instrument CMAI
Neuropsychiatric Inventory (NPI)
Standaardweergave instrument NPI
Pain Assessment in Impaired Cognition (PAIC 15)
Standaardweergave instrument PAIC 15
Strength, Assistance with walking, Rise from a chair, Climb stairs and Falls (SARC-F)
Standaardweergave instrument SARC-F
Beheer Eigen Medicatie (Ouderenzorg)
Standaardweergave instrument BEM Ouderenzorg
Beheer Eigen Medicatie (VG)
Standaardweergave instrument BEM VG
Beheer Eigen Medicatie (GGZ)
Standaardweergave instrument BEM GGZ
Cornell Scale for Depression in Dementia (CSDD)
Standaardweergave instrument CSDD
Dagelijkse menstruatie registratie
Standaardweergave instrument Dagelijkse menstruatie registratie
Short Physical Performance Battery (SPPB)
Standaardweergave instrument Short Physical Performance Battery (SPPB)
Claudicatio vragenlijst
Standaardweergave instrument Claudicatio vragenlijst
Part of the LDF / KNGF richtlijn
CN-baseline
Standaardweergave instrument CN-baseline
Vascuqol-6
Standaardweergave instrument Vascuqol-6
GPE-DV
Standaardweergave instrument GPE-DV
GPE-4
Standaardweergave instrument GPE-4
GPE-dagelijkse activiteiten
Standaardweergave instrument GPE-dagelijkse activiteiten
GPE-tevredenheid
Standaardweergave instrument GPE-tevredenheid
GPE-loopafstand
Standaardweergave instrument GPE-loopafstand
Karnofsky Performance Status (KPS) score
Standaardweergave instrument Karnofsky Performance Status (KPS) score
Wilsverklaring
Standaardweergave instrument Wilsverklaring
Tilburg Frailty Indicator (TFI)
Standaardweergave instrument Tilburg Frailty Indicator
Knee Injury and Osteoarthritis Outcome Score (KOOS)
Standaardweergave instrument KOOS
Via de knop 'Nieuwe weergave' kunnen weergaves voor het meetinstrument ingesteld worden. Alleen weergavetypes die passen bij de in het meetinstrument gebruikte vraagtypes en waar relevante gegevens voor beschikbaar zijn in het meetinstrument, zijn te selecteren. Niet beschikbare weergavetypes zijn uitgegrijsd zichtbaar.
Beschikbare templates
Er kunnen vijf weergavetypes toegevoegd en ingericht worden.
Een samenvatting - De samenvatting wordt gebruikt om de belangrijkste gegevens van recente metingen weer te geven op de overzichtspagina van de client binnen Ons Klinimetrie. Dit zijn dus de gegevens die in het 'kaartje' op de overzichtspagina per meting worden getoond. Hier zijn de onderstaande gegevens in te stellen:
- Naam van het kaartje
- Kleur van het kaartje
- Type: het weergavetype waarmee de resultaten getoond moeten worden. Dit is bijvoorbeeld een grafiek of het aantal metingen in de afgelopen periode. Per type zijn in sommige gevallen aanvullende waardes te kiezen, zoals bijvoorbeeld de waarde van de X-as als er gekozen wordt voor het type 'Grafiek'.
- Weer te geven periode: kies hier bijvoorbeeld voor Maand, Week of Dag.
Een grafiek : deze weergave beschrijft de gegevens in meer detail. In deze weergave zijn diverse onderdelen in te stellen:
- Naam van de grafiek
- Gegevens van de X-as
- Gegevens die op de Y-as moeten staan
Een tabel : deze weergave beschrijft de gegevens in meer detail. In deze weergave zijn diverse onderdelen in te stellen:
- Naam van de tabel
- weer te geven gegevens in de tabel
Een tijdlijnweergave : deze weergave toont de gegevens op verschillende moment in de tijd, waarmee gemakkelijk trends en veranderingen in beeld te brengen zijn. In deze weergave zijn diverse onderdelen in te stellen:
- Naam van de tijdlijn
- Kleur van de lijn
- Weer te geven gegevens in de tijdlijn
- Instellen dat de tijdlijn-weergave ook gebruikt wordt voor de weergave van de gegevens in Dossier-rapportages
Een kalenderweergave : deze weergave legt de gegevens overzichtelijk vast in een kalenderweergave. In deze weergave zijn vijf subonderdelen in te stellen:
- Registratie: geef hier in welk gegeven weergegeven moet worden bij elke meting. Dit is een vereist veld. Als je hier niets invult, werkt de weergave niet goed.
- Periodetypes: kies hier voor maand en/of jaar.
- Filters: stel hier in welke gegevens als filter ingesteld moeten worden.
- Mouse over: stel hier in welke gegevens in het menu dat via de mouse over in de kalender verschijnt, getoond moeten worden.
- Samenvatting: stel hier in welke gegevens in de samenvatting van de kalenderweergave getoond moeten worden.
Let op: De Samenvattingsweergave is vereist om de weergaves tabel, grafiek en kalender in te zien
Weergaves downloaden en bestaande weergaves uploaden
Via 'Weergaves downloaden' is het mogelijk om aangemaakte weergaves te downloaden. Gedownloade weergaves kunnen via het veld onder 'Bestaande weergaves uploaden' bij andere vragenlijsten of omgevingen geupload worden.
Via deze opties is het bijvoorbeeld mogelijk om de inrichting van de templates voor te bereiden op een testomgeving, waarna de uiteindelijke templates van de testomgeving geupload kunnen worden op de productieomgeving.
Beschikbare templates een samenvatting
Samenvatting: deze wordt gebruikt om de belangrijkste gegevens van recente metingen weer te geven op de overzichtspagina van de client binnen Ons Klinimetrie.
Grafiek: deze weergave beschrijft de gegevens in meer detail
Tabel: deze weergave beschrijft de gegevens in meer detail
Om rapportages ook mee te laten komen als dossier-rapportage, moet bij het meetinstrument een weergave ingesteld staan van het type 'Tijdlijn'. Daarbij moet bovendien aangevinkt staan dat de resultaten als tijdlijnweergave mee moeten komen in het dossier. Zonder deze weergave komen er GEEN rapportages in Ons Dossier -> Rapportages door vanuit Ons Klinimetrie. Volg voor het instellen hiervan de uitleg hierboven onder Nieuwe weergave bij een meetinstrument instellen Een tijdlijnweergave .