resultaten voor '{{ lastSearched }}'

Bedoelde je soms ?

Bedoelde je soms ?

Geen resultaten gevonden.
Beschikbaarheid en afwezigheid van een medewerker

Beschikbaarheid en afwezigheid van een medewerker

Voor het maken van de planning en het rooster is het nuttig dat de beschikbaarheid of afwezigheid van een medewerker bekend is. Ook kan je dit gebruiken als bron voor registratie. Dit artikel geeft uitleg hoe deze zijn in te voeren en waarvoor ze gebruikt worden.

Achtergrondinformatie

Verschillen V&V Planning en HV planning (blokplanning)

Voor het maken van de roosters en planningen voor V&V-teams wordt de beschikbaarheid op een andere manier gebruikt dan voor de HV-planning:

  • V&V: Er komt een signalering als een onbeschikbaarheid bij een medewerker is ingevoerd en de medewerker wordt ingeroosterd op een dienst.

  • HV: Er komt een signalering als er geen beschikbaarheid bij een medewerker is ingevoerd en de medewerker wordt ingepland bij een cliënt.

Telling van vakantiedagen

Je kunt op twee manieren een vakantiedag invoeren: of een volledige dag, of een aantal uren per dag. Dit heeft gevolgen voor de vakantieuren die gerekend en naar Ons Administratie geëxporteerd worden.

  • Een volledige dag: Je geeft hiermee aan dat de medewerker de gehele dag ('volgens contract') vakantie opneemt. Het gevolg hiervan is dat er 1/5e deel van de contracturen van de medewerker wordt geëxporteerd. In een volledige week betekent dat er 5x1/5e deel wordt geëxporteerd. Deze uren worden niet geëxporteerd op zaterdag en zondag, om te voorkomen dat hierover ORT berekend wordt.

  • Een aantal uren: Je geeft hiermee een begintijd en een eindtijd aan, bijvoorbeeld van 09:00 tot 17:00 op een dag. Het gevolg hiervan is dat er 8 uren als vakantie worden geëxporteerd. Als je op deze manier de vakantie invoert, dan is dit niet zichtbaar in het rooster. Het voordeel is dat je eenvoudig kunt roosteren, maar dat er ook fouten mee gemaakt kunnen worden; wel inroosteren terwijl een medewerker ook vakantie heeft.

Voorbeelden

  • Een medewerker heeft een contract van 20 uren per week. Zij neemt een dag vakantie op. Hierdoor zal 1/5e deel (4 uren) van haar vakantiesaldo worden afgeboekt.

  • Een medewerker heeft een contract van 20 uren per week. Zij neemt 8 uren vakantie op. Hierdoor zullen ook 8 uren van haar vakantiesaldo worden afgeboekt.

Vakanties en onbeschikbaarheden exporteren

Mits dit is ingesteld, worden onbeschikbaarheden (zoals vakantie) geëxporteerd naar Ons Administratie.

In het geval vakanties ingevoerd worden als aantal uren, dan worden (mits ingesteld) zowel de vakantie als de rooster-uren geëxporteerd.

Het is mogelijk om beschikbaarheden met terugwerkende kracht in te voeren in Ons Planning. Echter zal deze niet met terugwerkende kracht automatisch worden geëxporteerd. Zie ook: Teamexport configureren.

Verlofaanvraag indienen en goedkeuren

Zoek je ondersteuning voor het proces waarbij een medewerker een verlofaanvraag kan doen, die door een roosteraar of planner goedgekeurd moet worden? Bekijk dan deze handleiding.

Langdurige afwezigheid invoeren en registreren (bijv. zwangerschapsverlof)

Is een medewerker langere tijd afwezig en wil je dat dit meekomt in de werkstaat en verlonding? Dan kan je dat als volgt instellen.

  1. Voer in Ons Planning een afwezigheid (onbeschikbaarheid) van de medewerker in. Kies daarbij ervoor dat de afwezigheid in 'hele dagen' wordt ingevoerd.

  2. Stel in dat de export van het team/de teams ook afwezigheden exporteert. Dit zorgt ervoor dat de afwezigheid die in Ons Planning staat ook overgezet wordt naar Ons Administratie (en dus ook het Medewerkerportaal). Zie ook: Teamexport configureren.

Inhoudsopgave