resultaten voor '{{ lastSearched }}'

Bedoelde je soms ?

Bedoelde je soms ?

Geen resultaten gevonden.
Ons Formulierenbeheer (voorheen Archetype-editor): toelichting

Ons Formulierenbeheer (voorheen Archetype-editor): toelichting

In deze handleiding vind je een toelichting op en uitleg over de mogelijkheden om eigen meetinstrumenten voor Ons Klinimetrie te ontwikkelen via Ons Formulierenbeheer.

Ons Formulierenbeheer is een tool waarmee zorgprofessionals aan de hand van allerlei bouwstenen zelf een meetinstrument (vragenlijst) kunnen aanmaken t.b.v. Klinimetrie. De ontwikkelde formulieren zijn vervolgens in Ons Klinimetrie te importeren. Zie Ons Klinimetrie: toegelicht voor een algemene uitleg over die applicatie of Ons Klinimetrie: configuratie voor meer informatie over het importeren van formulieren.

Wil je meer weten over het configureren of gebruiken van Ons Formulierenbeheer? Zie dan:

Zelfgemaakte meetinstrumenten laten valideren

Als een via Ons Formulierenbeheer zelfstandig aangemaakt meetinstrument aan een (inter)nationale standaard voldoet, dan kan Nedap het betreffende meetinstrument voor jou als zorgorganisatie of aangesloten partij valideren. Momenteel beschikt Ons Klinimetrie over ongeveer tachtig gevalideerde meetinstrumenten. Deze instrumenten zijn standaard beschikbaar voor alle zorgaanbieders die Ons Klinimetrie gebruiken.

Meer informatie: Ons Klinimetrie: validatie meetinstrumenten door Nedap

E-learning

Wil je direct met Ons Formulieren aan de slag of wil je een indruk krijgen van de mogelijkheden die Ons Formulierenbeheer biedt?

Volg dan onze e-learning. Je leert hoe je stap-voor-stap een eenvoudig formulier (meetinstrument) opzet via Ons Formulierenbeheer. Ook maak je kort kennis met de diverse geavanceerdere opties en mogelijkheden.

Soorten formulieren

In Ons Formulierenbeheer zijn formulieren (meetinstrumenten of velden in een meetinstrument) aan te maken, te bewerken en te downloaden. Formulieren zijn op te slaan in een bewaarplaats. Ook kunnen formulieren hier bewerkt, gedownload en geüpload worden. Gebruikers kunnen elkaar toegang geven tot bewaarplaatsen. Hierdoor zijn formulieren eenvoudig samen in te zien, te delen, te downloaden en te bewerken.

Er kunnen drie soorten formulieren gebouwd worden:

Soort formulier

Beschrijving

Gebruiksvoorbeelden

Standaard formulier

Dit is het gewone formulier. Maak je een nieuw formulier? Dan maak je altijd dit formulier aan. Hiervan bestaan drie varianten:

  • Observatie: Wordt gebruikt voor alle gegevensregistraties die een zorgverlener doet met betrekking tot een cliënt (gesprekken met cliënt, observaties/tests gedaan bij de cliënt).

  • Groep: Wordt gebruikt om groepen vragen bij elkaar te groeperen. Deze kunnen later in observaties geïncludeerd worden.

  • Evaluatie: Wordt gebruikt voor conclusies over observaties. Je kunt deze variant alleen gebruiken als deze in een compositieformulier wordt gebruikt. Momenteel kun je de variant niet zelf aanmaken. Vraag deze variant via een TOPdesk-ticket aan.

Gespecialiseerd formulier

Hierbij maak je een nieuw formulier aan, dat gebaseerd is op een ander formulier. In feite hergebruik je bij een gespecialiseerd formulier een bestaand formulier. Binnen een gespecialiseerd archetype kun je:

  • optionele elementen van het hergebruikte formulier uitsluiten. Dit zorgt ervoor dat die elementen niet in dit nieuwe formulier te zien zijn.

  • elementen uit het hergebruikte formulier aanpassen. Zo kun je de naam en beschrijving van een element aanpassen. Daarnaast zijn ook de eigenschappen van elementen aan te passen binnen de algemene regel: Informatie die opgeslagen wordt in dit nieuwe formulier moeten ook in het hergebruikte formulier valide zijn. De applicatie geeft een melding als een wijziging niet is toegestaan. Momenteel zijn berekeningen en interpretaties uit de hergebruikte formulieren nog niet aanpasbaar.

  • nieuwe elementen blijven toevoegen (via Vullen en bewerken van het formulier) aan het nieuwe formulier.

  • Je wil een drietal formulieren maken die allemaal dezelfde 10 vragen bevatten, met daarnaast enkele specifieke vragen per formulier. In dit geval maak je eerst een standaard formulier van die overeenkomende 10 vragen. Vervolgens maak je uit dit standaard formulier drie specifieke formulieren. Dit zorgt ervoor dat de formulieren makkelijker te maken zijn. Als ze bovendien later aangepast moeten worden, kan dit voor die 10 vragen in 1 keer, in plaats van dat alle formulieren apart aangepast moeten worden.

  • Er bestaat al een formulier dat je graag zou willen gebruiken. Er zijn enkele elementen daarvan die je niet in het nieuwe formulier wilt hebben en een aantal die je net wat anders wilt verwoorden. Je kunt dan dit formulier specialiseren en de elementen die je niet in jouw formulier wilt hebben (als ze optioneel zijn) hierin uitsluiten. De andere elementen kun je aanpassen en ze een andere naam geven, zodat ze in jouw formulier specifiek naar jouw wensen weergegeven worden.

Compositieformulier

Een compositieformulier is een formulier dat een samenstelling vormt van standaard formulieren van het type 'Observatie' en 'Evaluatie'. Compositieformulieren zijn in een apart tabblad in de bewaarplaats te zien.

  • Het meten van de bloeddruk, hartslag en gewicht zijn voorbeelden van observatieformulieren. Als het gebruikelijk is om tijdens een controle al deze meetwaarden te registreren, kunnen deze binnen een compositie bij elkaar gebracht worden in 1 formulier. Groot voordeel hiervan is dat bijvoorbeeld het geregistreerde gewicht in dit geval ook in de grafiek laten zien kan worden met alle andere keren dat een gewicht geregistreerd is, zonder dat dat in dit specifieke formulier gedaan is.


Inhoudsopgave