De bovengenoemde exporttypen en handmatige factuurruns maken tijdens elke export die gedraaid wordt een voorbewerkende berekening van de gegevens die in de betreffende export zitten. De voorbewerking is voor deze types en/of de handmatige export gelijk, wat in de praktijk betekent dat meerdere malen dezelfde voorbwerkende handeling uitgevoerd wordt. Zodra deze exports data exporteren over grofweg dezelfde periode/data, betekent dit dat tijdens elke exportrun opnieuw deze voorbewerking wordt uitgevoerd. In het geval meerdere van deze exports worden gedaan (bijvoorbeeld altijd een AW319 en daarna één of meerdere facturatieruns) zorgen deze dubbele berekeningen ervoor dat in totaal meer tijd benodigd is voor het uitvoeren van de exports, dan eigenlijk nodig zou zijn.
Met de aan te zetten optie "voorbewerken" is er de mogelijkheid om de voorbewerkende berekeningen van de exports eerst expliciet uit te laten voeren. Dit houdt in dat voor een bovengenoemd exporttype en handmatige facturatierun, de "voorbewerken"-export eenmalig moet worden uitgevoerd. Dit heeft, in geval van meerdere exports (AW319, OS301 en/of handmatige facturatieruns), een performanceverbetering tot gevolg. Met het vooraf voorbewerken loopt de applicatie alle berekeningen van de genoemde exporttypen en handmatige facturatieruns langs. Wanneer het voorbewerken klaar is, kunnen de betreffende exports gedraaid worden. Gedurende deze exports zullen die berekeningen dan niet meer hoeven plaatsvinden, waardoor het exporteren in algemene zin sneller zal gaan.
Het voorbewerken kan een performanceverbetering opleveren bij (middel)grote zorgorganisaties, zorgorganisaties met performanceproblemen bij het exporteren en zorgorganisaties met veel losse exportprofielen en/of factuurprofielen. Uit een recente analyse is gebleken dat bij dergelijke organisaties de gemiddelde doorlooptijd per export/factuurrun meer dan twee keer zo kort is. Hierbij mogen ook de testexports meegeteld worden.