Bedoelde je soms ?
Ben je op zoek naar meer informatie over Ons Medicatie voor apotheken? Bekijk dan de onderstaande lijst met een overzicht van alle handleidingen voor deze applicatie.
Ons Medicatie voor apotheken: overzichtshandleiding voor de apotheker
Ons Medicatie voor apotheken: toegang verkrijgen
Ons Medicatie voor apotheken: toedienschema's inzien voor niet-Pharmacom apotheken
Ons medicatie voor apotheken: herhaalbestellingen testen
Ons Medicatie voor apotheken: medewerkertoegang instellen
Ons Medicatie voor apotheken: contact
Ons Medicatie voor apotheken: instructies voor inloggen met de IRMA-app of je UZI-pas
Ons Medicatie voor apotheken: attributen verversen in de IRMA-app
Ons Medicatie voor apothekers helpt apothekers inzicht te krijgen in de toedienlijsten die digitaal naar zorgorganisaties verstuurd worden via Ons Medicatie. Raadpleeg Ons Medicatie voor meer informatie over Ons Medicatie voor zorgorganisaties.
De koppeling tussen Ons Medicatie en Pharmacom werkt via een pull-koppeling. Dit betekent dat Ons Medicatie het toedienschema uit het AIS moet ophalen voordat het ingezien kan worden door een intra- of extramurale zorgorganisatie.
Met de koppeling is het in Ons Medicatie voor Apotheken mogelijk om twee (mogelijk verschillende) toedienschema's in te zien; een voorvertoning en een vrijgegeven toedienschema. In deze handleiding leggen we je uit hoe Ons Medicatie voor Apotheken werkt.
Voorvertoning: Dit is het laatste en meest up-to-date toedienschema vanuit het Pharmacom. Iedere aanpassing, die in Pharmacom wordt gemaakt, is hier direct zichtbaar.
Volg onderstaande stappen om een voorvertoning te bekijken:
Log in via de IRMA-app op apotheek.ons-medicatie.nl.
Als je werkt voor meerdere apotheken kies je eerst voor de apotheek waarvoor je de patiënt wil opzoeken.
Als je voor één apotheek werkt dan word je automatisch doorgestuurd naar de pagina van deze apotheek.
Klik op de zorginstelling om de patiënten voor die zorginstelling te bekijken of gebruik de zoekbalk om het bsn in te vullen van de patiënt van wie je het toedienschema wil bekijken.
Als je toegang hebt tot de gegevens van de patiënt, dan kun je nu het toedienschema van de patiënt bekijken.
Klopt er iets niet op de toedienschema's? Volg dan de instructies in het toedienschema om de medicatie aan te passen. Stuur vervolgens het nieuwe toedienschema naar Ons Medicatie. Door het verversen van de pagina zie je het nieuwe toedienschema.
Heb je een vraag? Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen. Beantwoordt dat je vraag nog steeds niet? Neem dan contact op per mail, via ons-medicatie@nedap.com.
Actieve toedienschema's: Dit is het laatst vrijgegeven toedienschema. Dit toedienschema ziet een intra- of extramurale zorgorganisatie ook. Iedere aanpassing, die in Pharmacom wordt gemaakt, is hierop niet direct zichtbaar.
Volg onderstaande stappen om een vrijgegeven toedienschema te bekijken:
Voer in het zoekveld het bsn in van de patiënt van wie je het toedienschema wil bekijken.
Klik op Laat vrijgegeven schema zien.
Een keer per dag worden de live toedienschema's automatisch tussen jouw AIS en Ons Medicatie gesynchroniseerd. Dit gebeurt dagelijks rond 18.00 uur, op week- en weekenddagen. Dit betekent dat wijzigingen gedurende de dag pas om 18:00 uur gedeeld worden met de zorginstelling.
Als de wijzigingen al voor 18:00 uur bij de zorg bekend moeten zijn, dan kun je als apotheek dit nieuwe toedienschema voortijdig handmatig delen met de zorginstelling. Ga hiervoor naar het toedienschema van de betreffende patiënt en klik op de knop Handmatig vrijgeven.
Binnen enkele minuten wordt het toedienschema dan gedeeld met de zorginstelling.
Via de Instellingen onder de drie puntjes rechtsboven in het scherm hebben Pharmacom-apotheken controle over het ophalen van toedienlijsten.
Direct uit de aanschrijfbuffer zichtbaar: Elke wijziging in Pharmacom wordt automatisch beschikbaar voor zorgverleners.
Let op: Dit houdt ook in dat zorgverleners kleine wijzigingen zien als je de toedienlijst in stappen wijzigt.
Alleen handmatig vrijgeven: Toedienlijsten worden niet automatisch uit Pharmacom opgehaald. De apotheker moet Ons Medicatie voor Apotheken gebruiken om elke toedienlijst met de hand vrij te geven als er een wijziging naar zorgverleners moet worden gestuurd.
Elke dag tussen de opgegeven tijden: Ons Medicatie haalt de toedienlijsten voor alle actieve cliënten elke dag om 18.00 uur op of tussen de opgegeven tijden. Er is altijd een interval van 15 minuten voor een opgegeven tijd. Dit komt omdat het ophalen van toedienlijsten tijd in beslag neem.t
Let op: We raden je aan geen wijzigingen te maken aan de toedienlijsten binnen de tijden die je hier opgeeft.
Maak je hier geen wijzigingen in, dan is het standaard ophaalmoment 18.00 uur.
Onderaan elke toedienlijst vindt de zorgverlener een kaartje met informatie over de apotheek. Daarin staat ook informatie over de bron, waaronder de naam van de apotheker en hun telefoonnummers. Bij Pharmacom-apotheken staat daar ook informatie over het ophalen van de toedienlijsten in, zoals hieronder:
Antwoord: Omdat er in Pharmacom geen mogelijkheid is om een toedienschema te controleren voordat deze gedeeld wordt met de zorginstelling, heeft Nedap dit in Ons Medicatie voor Apotheken gebouwd. Dit geeft de mogelijkheid om een nieuw toedienschema eerst te controleren, voordat deze vrijgegeven wordt.
Antwoord: Als apotheker hoef je geen patiënten te koppelen met Ons Medicatie voor Apotheken om de toedienschema's van patiënten in te kunnen zien. Wel moet er al eerder een toedienschema naar Ons Medicatie opgestuurd zijn.
Antwoord: Hiervoor zijn verschillende mogelijke oorzaken:
Het ingevoerde bsn is niet correct. Om dit op te lossen, controleer en corrigeer je het ingevoerde bsn.
De patiënt is in Pharmacom niet vrijgegeven voor e-TDR applicaties. Om dit op te lossen geef je de patiënt vrij in Pharmacom via het dossier van de patiënt, wacht een paar minuten en probeer het opnieuw.
Het ingevoerde bsn is niet bekend binnen jouw apotheek. Als het ingevoerde bsn niet bekend is, dan kunnen we uiteraard het toedienschema van deze patiënt niet weergegeven.
Antwoord: Als een zorginstelling pas is gestart met Ons Medicatie, dan is het mogelijk dat er nog nooit een toedienschema is opgevraagd voor de patiënt. In dat geval heeft Ons Medicatie nog geen toedienschema opgehaald en is er dus ook geen vrijgegeven toedienschema.
Antwoord: Als apotheker of als medewerker van een apotheek moet je toegang krijgen tot Ons Medicatie voor Apotheken. Nedap moet jou eerst toegang geven tot de juiste apotheek. Neem hiervoor contact op per mail, via ons-medicatie@nedap.com.