Bedoelde je soms ?
Totaaloverzicht van handleidingen over COVID-19-ondersteuning:
Toelichting op ondersteuning COVID-19-zorgprocessen in Ons
Ons Klinimetrie: vastleggen COVID-19 besmettingen en registreren (booster/herhaal)vaccinaties
COVID-19: Booster- en herhaalvaccinaties registreren in het meetinstrument COVID-19 vaccinatie
COVID-19: vastleggen in profielvragenlijsten
COVID-19: zorgplan maken en protocollen en werkinstructies koppelen
Vaccinaties zijn vast te leggen in Ons Klinimetrie. Kies je als er organisatie voor om via Ons vaccinatiegegevens aan het RIVM aan te gaan leveren? Dan moet je daarvoor het meetinstrument COVID-19 vaccinatie in Ons Klinimetrie gebruiken.
Via de Nedap-webtool covid19.nedap.healthcare is het mogelijk om automatisch gegevens uit Ons Klinimetrie bij het RIVM kunt aan te leveren. Hierbij gelden de onderstaande uitgangspunten:
Registraties van vaccinaties worden anoniem meegenomen in de anonieme aanlevering als dit in de COVID-webtool ingeschakeld is (zie kopje 'Anonieme aanlevering' onderaan deze handleiding).
Registraties van vaccinaties worden niet anoniem aangeleverd als de cliënt hier toestemming voor heeft gegeven (en de anonieme aanlevering niet ingeschakeld is). Deze toestemming geldt voor alle vaccinaties die in het formulier vastgelegd worden.
Volg voor de aanlevering de onderstaande stappen.
Ga naar https://covid19.nedap.healthcare/session/new en klik op de blauwe balk om een nieuw account aan te maken.
Voer hier de gevraagde gegevens in.
Weet je niet wat de klantcode en applicatie-URL van jouw omgeving is? Zie Zorginstellingsgegevens beheren voor informatie hoe je je klantcode vindt. De applicatie-url vind je in de adresbalk van je browser als je ingelogd bent bij Nedap (deze eindigt altijd op .ioservice.net of .startmetons.nl).
Vul je mobiele telefoonnummer in voor de tweefactorauthenticatie. Dit nummer kun je maar voor één account gebruiken.
Klik op Aanmelden.
De webtool stuurt je tijdens het activeren drie mailtjes:
De mailtjes kunnen in je ongewenste e-mail belanden of in je SPAM-filter blijven hangen.
De eerste mail die je ontvangt, is een bevestiging van je aanmelding. In deze e-mail zit een hyperlink om je e-mailadres te bevestigen.
Klik op de hyperlink en bevestig je e-mailadres. Pas hierna kan het account geactiveerd worden.
Mogelijk moet je de e-mail eerst naar je Postvak IN verplaatsen om de hyperlink te openen.
Als je e-mailadres bevestigd is, ontvang je een volgende e-mail. Deze geeft aan dat je account in afwachting van activatie is. Een medewerker van Nedap Healthcare moet het account nu activeren.
De verwerking hiervan kan een aantal dagen in beslag nemen.
Nadat het account door een medewerker is geactiveerd, ontvang je daarvan een bevestiging met daarin een hyperlink naar de inlogpagina.
Voer hier je e-mailadres en wachtwoord in.
Weet je je wachtwoord niet meer? Klik dan op Wachtwoord vergeten?
Voer de sms-code in die je op je ingevoerde nummer ontvangt.
Klik op het tabblad Vaccinaties. De functionaliteit op dit tabblad is driedelig:
+ Test export: Voordat je de aanlevering aan het RIVM automatisch via de exporttool laat lopen, controleer je eerst of de testexport de data bevat die jij uit Klinimetrie wilt exporteren. Klik hiervoor rechts op + Test export.
De testexport wordt gegenereerd als .zip-bestand en is beveiligd met een wachtwoord. Dit wachtwoord ontvang je via sms op het telefoonnummer waar je ook de authenticatiecode tijdens het inloggen op ontvangt.
Automatische aanlevering RIVM: De exporttool levert automatisch gegevens bij het RIVM aan als je daarvoor de functionaliteit inschakelt. Je kunt niet handmatig gegevens exporteren en dan bij het RIVM aanleveren. Nedap heeft een koppeling met het RIVM ontwikkeld waarmee de gegevens automatisch op een beveiligde FTP worden gezet. Schakel je deze optie in, dan vindt dagelijks ('s avonds om 20.00 uur) aanlevering plaats.
Alle RIVM-exports: Hier vind je alle exports terug die bij het RIVM zijn aangeleverd.
Als je ervoor wilt zorgen dat de juiste gegevens meekomen in de testexport, controleer dan of je de volgende gegevens hebt vastgelegd:
Bsn
Voornaam
Achternaam
Geslacht
Postcode
Huisnummer
AGB-Code
Daarnaast moet het vaccinatieformulier ingevuld zijn met:
Toestemming op Ja
Vaccinatiedatum
Vaccinatienaam (leverancier)
Batchnummer van vaccinatiedatum
Een vaccinatieregistratie komt niet mee met de export als deze al eerder is opgestuurd naar het RIVM.
Het kan voorkomen dat een cliënt meerdere uitnodigingen voor een vaccinatie krijgt, terwjil er al een vaccin is toegediend. In dat geval kunnen cliënten via https://mijn.rivm.nl/vaccinaties/login met hun DigiD inloggen bij het RIVM om te controleren of hun vaccinatie is geregistreerd. De uitnodigingen voor die vaccinatie kunnen dan als niet-verstuurd worden beschouwd.
Let op: Dit is geen officieel bewijs van vaccinatie. Er bestaat namelijk nog geen digitaal bewijs. Voor vragen hierover kun je bij het RIVM terecht.
Zorgorganisaties kunnen aanleveringen controleren door eerst een normale testexport te draaien en vervolgens eentje inclusief de verstuurde formulieren. Als een cliënt in het rapport inclusief verstuurde formulieren staat, maar niet in het rapport nog aan te leveren, dan zijn de gegevens aangeleverd. Als de cliënt ook in het rapport nog aan te leveren staat zonder uitval, dan wordt deze vannacht aangevelerd.
De webtool ondersteunt ook de anonieme aanlevering van vaccinatiegegevens. Hierbij wordt alleen aangeleverd dat op een bepaalde datum een vaccinatie is gegeven, en welk vaccin en batchnummer dat betrof.
Dit zijn de vaccinatiegegevens van alle cliënten (toestemming = ja + nee) zonder persoonsgegevens en volledig anoniem.
Ga naar https://covid19.nedap.healthcare/, log in met je gegevens en open het tabblad Vaccinaties. Zet daar een vinkje bij de optie Anonieme export geactiveerd.